donderdag 30 september 2010

Google Bank ???

Gisteren bij het New Financial Forum geweest, georganiseerd door de vakbladen VVP en Banking Review. Was een inspirerende dag met bijna 500 gasten uit de financiƫle wereld.

Natuurlijk werd mijn aandacht vooral getrokken door de break-out sessie over de Youbank, ofwel de Google-bank. Nou ging dat helaas niet over de plannen van Google met hun 200 bankvergunningen in de wereld. Dat blijft voorlopig een goed bewaard geheim. Als iemand daar meer over weet, houd ik mij van harte aanbevolen. Wel werd het ondernemingsmodel van Google geschetst als kader voor een innovatieve financiele sector.

In werkgroepen werd 'blue ocean' gekeken naar de mogelijkheden om een dienstverlening op te tuigen om klanten te 'ontzorgen'. Zeg maar een uitvoeringsinstelling (uvi) die alles voor je kan regelen waar je zelf geen zin/tijd/kennis van hebt: betalen, sparen, lenen, hypotheken, tot en met complexere diensten (administratie, advies, complexe producten, etc.) toe. Opgezet als een 'community' waarbij intelligente systemen jouw profiel vergelijken met dat van peers. Natuurlijk hoef je niet alles af te nemen, een (gratis) basispakket kan naar behoefte worden aangevuld met extra diensten. Vragen kunnen worden gesteld aan mensen uit de community'. Het verdienmodel zit in het volume dat wordt ingekocht door de uvi en een beperkte vergoeding voor de extra diensten die worden toegevoegd aan het basispakket. Overwinst van de uvi wordt uiteraard teruggegeven aan de community.

Was inspirerend zonder enige belemmering te kunnen brainstormen over de mogelijkheden van een 'omgekeerd bedrijfsmodel'. Was het er maar.........

2 opmerkingen:

  1. Wim, is inderdaad interessant of en wat Google ooit gaat doen. De vraag is welke rol ze zouden moeten spelen. Zoals onlangs ook ter sprake kwam op het symposium over the "Next Generation Bank": mensen bij elkaar brengen elektronisch is 1, maar dan....

    Mvg
    Tony

    BeantwoordenVerwijderen
  2. kijk eens op www.jaccoo.com Dit is de eerste nieuwe innovatieve betaalbank voor het bedrijfsleven met Google integratie.

    BeantwoordenVerwijderen