maandag 21 juni 2010

Peter Schwartz: huidig financieel systeem is niet duurzaam

Soms zijn er van die mensen die je aan het denken zetten. Mensen die 'out-of-the-box' denken zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Onlangs was dat weer eens het geval. Peter Schwartz, internationaal vermaard futuroloog en auteur van 'The Art of the Long View' gaf een presentatie in het kader van de Cambridge Duisenberg RSM Senior Leadership Series.

Na zijn buitengewoon inspirerende verhaal over 'Volcanoes, Black Swans and Financial Crises', was ik in de gelegenheid hem een aantal vragen te stellen. Een volledig verslag zal binnenkort in Banking Review verschijnen maar een uitspraak wil ik u niet onthouden.

Op mijn vraag of het huidig financieel systeem kon blijven voortbestaan was hij duidelijk: absoluut niet! Zijn argumentatie was even plausibel als schokkend. Geld is macht. Altijd hebben landen met geld de voorwaarden geschapen. Kijk maar naar de rol die landen als Nederland, Spanje, de UK en de USA hebben gespeeld in de geschiedenis. Het huidige financiele systeem 'Bretton Woods' is na de tweede wereldoorlog geconstrueerd door toen nog rijke westerse landen. Inmiddels zijn de machtsverhoudingen verschoven richting Verre Oosten. Het ooit zo rijke westen wordt nu gefinancierd door landen als China. "Je denkt toch niet dat zij zich op termijn zullen confirmeren aan Westerse regels?", aldus Peter Schwartz retorisch. "Zij komen langzaam in de positie dat zij de lakens kunnen uitdelen."

Ik zal u de rest van zijn betoog besparen maar ben wel zeer benieuwd naar uw reactie.

Wim

1 opmerking:

  1. Wanneer ik lees over de ethiek banken http://www.hoogsterente.nl/ethiek lees, dan is de financieele sector ook op een andere manier niet duurzaam.

    BeantwoordenVerwijderen