donderdag 24 juni 2010

Duurzaamheid niet relevant bij aantrekken van geld.

Gisteren weer een Crossing Minds @ Nyenrode gehad. Doelstelling is om wetenschap, consultancy en professionals uit de financiële praktijk met elkaar te laten discussieren overn een bepaald thema. Deze keer was het onderwerp 'Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen'. Een weergave van het gesprek zal worden gepubliceerd in de komende uitgave van Banking Review.

Was weer een boeiende discussie over moreel-ethische aspecten, maatschappelijke verantwoordelijkheid en de bank van de toekomst. De trend naar duurzaam bankieren is onmiskenbaar al is er nog een lange weg te gaan. Voor de allocatie van middelen (uitlenen, investeren, beleggen) zijn er richtlijnen waarbinnen financiele instellingen hun eigen keuzes (kunnen) maken. Wel/niet investeren in bedrijven die kinderarbeid toestaan lijkt duidelijk, bij wel/niet investeren fossiele grondstoffen wordt het al moeilijker om over kernenergie maar helemaal te zwijgen.

Maar hoe zit het met het aantrekken van geld? Mag een duurzame bank spaargeld accepteren van een wapenhandelaar? De reacties aan tafel waren onder meer:
  • niet relevant;
  • doen we er in ieder geval wat goeds mee;
  • behoudens de reguliere toelatingseisen voor nieuwe spaarders mogen wij de achtergronden van de spaarder niet onderzoeken.

Ben benieuwd naar uw mening.

Wim

1 opmerking:

  1. wim, was interessante discussie. Gisteren was ik bij een sessie over duurzaamheid voor retailklanten en daar werd wel degelijk gesproken over het inderdaad mogelijk ook "selecteren" van klanten ivm je reputatierisico.

    Mvg
    Tony

    BeantwoordenVerwijderen