donderdag 24 juni 2010

Duurzaamheid niet relevant bij aantrekken van geld.

Gisteren weer een Crossing Minds @ Nyenrode gehad. Doelstelling is om wetenschap, consultancy en professionals uit de financiƫle praktijk met elkaar te laten discussieren overn een bepaald thema. Deze keer was het onderwerp 'Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen'. Een weergave van het gesprek zal worden gepubliceerd in de komende uitgave van Banking Review.

Was weer een boeiende discussie over moreel-ethische aspecten, maatschappelijke verantwoordelijkheid en de bank van de toekomst. De trend naar duurzaam bankieren is onmiskenbaar al is er nog een lange weg te gaan. Voor de allocatie van middelen (uitlenen, investeren, beleggen) zijn er richtlijnen waarbinnen financiele instellingen hun eigen keuzes (kunnen) maken. Wel/niet investeren in bedrijven die kinderarbeid toestaan lijkt duidelijk, bij wel/niet investeren fossiele grondstoffen wordt het al moeilijker om over kernenergie maar helemaal te zwijgen.

Maar hoe zit het met het aantrekken van geld? Mag een duurzame bank spaargeld accepteren van een wapenhandelaar? De reacties aan tafel waren onder meer:
  • niet relevant;
  • doen we er in ieder geval wat goeds mee;
  • behoudens de reguliere toelatingseisen voor nieuwe spaarders mogen wij de achtergronden van de spaarder niet onderzoeken.

Ben benieuwd naar uw mening.

Wim

maandag 21 juni 2010

Peter Schwartz: huidig financieel systeem is niet duurzaam

Soms zijn er van die mensen die je aan het denken zetten. Mensen die 'out-of-the-box' denken zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Onlangs was dat weer eens het geval. Peter Schwartz, internationaal vermaard futuroloog en auteur van 'The Art of the Long View' gaf een presentatie in het kader van de Cambridge Duisenberg RSM Senior Leadership Series.

Na zijn buitengewoon inspirerende verhaal over 'Volcanoes, Black Swans and Financial Crises', was ik in de gelegenheid hem een aantal vragen te stellen. Een volledig verslag zal binnenkort in Banking Review verschijnen maar een uitspraak wil ik u niet onthouden.

Op mijn vraag of het huidig financieel systeem kon blijven voortbestaan was hij duidelijk: absoluut niet! Zijn argumentatie was even plausibel als schokkend. Geld is macht. Altijd hebben landen met geld de voorwaarden geschapen. Kijk maar naar de rol die landen als Nederland, Spanje, de UK en de USA hebben gespeeld in de geschiedenis. Het huidige financiele systeem 'Bretton Woods' is na de tweede wereldoorlog geconstrueerd door toen nog rijke westerse landen. Inmiddels zijn de machtsverhoudingen verschoven richting Verre Oosten. Het ooit zo rijke westen wordt nu gefinancierd door landen als China. "Je denkt toch niet dat zij zich op termijn zullen confirmeren aan Westerse regels?", aldus Peter Schwartz retorisch. "Zij komen langzaam in de positie dat zij de lakens kunnen uitdelen."

Ik zal u de rest van zijn betoog besparen maar ben wel zeer benieuwd naar uw reactie.

Wim